Cucian dengan air panas .

Di Turki ini , ibu rumah tangga cuci pinggan mangkuk tak boleh sekadar letak sabun ,gosok dan bilas .Penggunaan air panas amat dititikberatkan .Mesti cuci dengan air panas supaya lebih bersih dan minyak tertanggal . Saya pun rasa tak puas kalau tak cuci dengan air panas .Sinki cuci pinggan saya tak ada paip air panasContinue reading “Cucian dengan air panas .”

Perjalanan hujung musim luruh 2018 episod 1

Kami mulakan perjalanan waktu petang tapi tidak begitu menggunakan highway . Maklumlah guna kenderaan sendiri ,jadi bila – bila masa saja boleh pergi .Kami tinggal di istanbul europe side . Sebaik saja menyeberangi ke tanah asia melalui jambatan kedua (Jambatan Fateh Sultan Mehmet), kami terus lalu Sile dan Agva . Dua tempat ini masih diContinue reading “Perjalanan hujung musim luruh 2018 episod 1”

Sarapan turki boleh je

Sebagai bangsa melayu sudah tentu kita rasa nak makan nasi lemak , roti canai dan sebagainya yang bersangkutan dengan sarapan orang malaysia . sekali sekala tukar selera sarapan turki pun boleh juga . Sebelah kanan dibawah  yang dalam gambar diatas ialah ” menemem” iaitu omelette style turkey . Bahan asasnya tomato yang dicincang hancur atau bolehContinue reading “Sarapan turki boleh je”

Istanbul sesi 1

  Turkey ini ada 2 benua .  .di tanah europe bukan saja istanbul ya . Ada kota edirne tekirdag dan kirklareli   . Perjalanan dari Istanbul – Edirne  dalam 3 jam  menaiki kereta atau bas express .  Kalau dah repeat istanbul , pergi lah day trip ke edirne pulak atau jln2 cari makan di istanbul sebelahContinue reading “Istanbul sesi 1”

How to promote your Vacation Rental outside Airbnb

Share this post: FacebookTwitterGoogle+WhatsAppEmailShare Sure, you can rely on a steady stream of bookings by optimizing your Airbnb listing and displaying your home from its best side with stunning photography, but if you want to reach a wider audience, it pays to look beyond the Airbnb platform. Just like a hotel, there are various ways to promote yourContinue reading “How to promote your Vacation Rental outside Airbnb”

penghujung summer dan permulaan autum – medan sultan ahmet

Hari ni saya bersama kak rozi yang bawa kawanya ke Sultan Ahmet . Jadi saya ikut sekali untuk cuci mata sekali sekala . Kami menaiki tramay dari stesen findikzade terus ke Sultan Ahmet . Setelah sampai di sultan ahmet , kami terus menuju ke Topkapi palace ( Topkapi sarayi ). hanya 3 minit jalan dariContinue reading “penghujung summer dan permulaan autum – medan sultan ahmet”

Turki dan teh – çay ister misiniz?

çay ister misiniz ? – Kamu nak teh ke ?. Ayat ini salah satu ayat pertanyaan yng sering digunakan . Ada juga tanya “cay ister misin ?” Minum teh menjadi salah satu aktiviti harian dan budaya yang tidak boleh dipisahan dengan orang turki . Saya juga sudah terbiasa dengan budaya minum teh ni semenjak menetap diContinue reading “Turki dan teh – çay ister misiniz?”

Gullac manisan turki

  Ini Gullac . kebanyakan orang jual hanya ada pada bulan ramadan. bersusu . proses membuat seperi baklava . perlukan puluhan lapis kulit yufka( diperbuat daripada tepung ) yang sangat nipis. ada tambahan air mawar asli yang boleh di makan .Diatasnya tabur dengan pistachio atau walnut halus . boleh juga tambah jem buah – buahanContinue reading “Gullac manisan turki”

Spring sudah masuk

Asalamualaikum semua yang buka blog ini . Musim bunga sudah masuk sepenuhnya . Biasanya mac  masa pertukaran waktu / musim jadi cuaca akan menjadi tidak panas dan tidak begitu sejuk . Masa bulan april pun begitu . Jadi cuaca tidak menentu. hari minggu lepas , kami ke kawasan kampung tapi masih  di dalam Istanbul .Continue reading “Spring sudah masuk”

Istanbul Serviced Aparment

holiday and enjoy

My Life Living In istanbul , Turkey

I am malaysian, married to turkish guy and live in istanbul , Turkey

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.