Uncategorized

Sarapan turki boleh je

kahvalti turki

Sebagai bangsa melayu sudah tentu kita rasa nak makan nasi lemak , roti canai dan sebagainya yang bersangkutan dengan sarapan orang malaysia . sekali sekala tukar selera sarapan turki pun boleh juga .

Sebelah kanan dibawah  yang dalam gambar diatas ialah ” menemem” iaitu omelette style turkey .

Bahan asasnya tomato yang dicincang hancur atau boleh terus blender 2-3 biji tomato segar.

selepas itu , potong cili atau bawang hiris halus ( ikut selera masing – masing ) .

beberapa minit selepas itu , pecahkan 2-3 biji telur . jangan masak terlalu lama . buat macam separuh masak .

garam jangan lupa . sewaktu makan boleh tmbah blackpepper kalau suka . boleh dimakan bersama roti tawar .

Teh pulak , saya buat light tea, tak pekat macam yang orang turki suka . kita boleh request jika tak nak pekat sangat.

kalau nak minum teh di kedai turki , boleh sebut ” acik cay ” bermaksud light tea. jadi tak lah pahit pekat sampai kena letak  3-4 ketul gula .

minum teh dalam cawan kecil supaya tak begitu panas dan cepat sikit suam . Tapi jenuh lah nak kena tambah 2-3 kali sebab sikit sangat  dan gelas pun kecik sangat .

Salad asas seperti hirisan tomato dan timun sudah cukup dan simple . tapi dalam gambar diatas tak ada salah asas itu . kami tak minta . fikir dah ada tomato dalam menemen tadi .

biasanya set sarapan turki mesti ada salad, buah zaitun , keju dan jem buah .tapi kami tak makan macam tu , jadi tak minta set basic itu .

sekian,

yenni dogan

istanbul, Turkey

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s